Ongehoord Podcast: Alternatieve Geschiedenis


Ongehoord Podcast #1: Alternatieve Geschiedenis

It is easier to comprehend the election of an imaginary President like Charles Lindbergh than an actual President like Donald Trump. Lindbergh, despite his Nazi sympathies and racist proclivities, was a great aviation hero … Trump is just a con artist.” – Philip Roth, auteur van The Plot Against America (2004), in een interview met The New Yorker.


Soms lijkt de geschiedenis een aaneenschakeling van onvoorstelbare toevalligheden. Alternatieve geschiedenis richt zich op de vraag wat er gebeurd zou zijn als de geschiedenis een klein beetje anders gelopen was. Onder dit genre vallen bijvoorbeeld, verhalen over een speculatieve overwinning van de asmogendheden in de Tweede Wereldoorlog, of de verkiezing van een met de Nazi’s sympathiserende president, zoals in het boek van Philip Roth. Wat is de functie van dit soort verhalen? Is het een uitsluitend een interessant literair genre of zou het ook van waarde kunnen zijn voor de historicus? Zijn de boeken ook maatschappelijk relevant?


In deze eerste podcast van Ongehoord gaat David Ten Cate in gesprek met Jelle Lammerts van Buren, die een paper schreef over alternatieve geschiedenis, en Sem van Boxtel, lid van de redactie en liefhebber van het genre. Zij staan niet alleen stil bij hun fascinatie voor alternate history romans, maar ook bij het politieke engagement van de verhalen en de mogelijke implicaties van de verhalen voor de geschiedkundigen. Ten slotte delen zij hun leestips voor deze zomer.


De aanleiding voor deze podcast was een paper van Jelle over de betekenis van alternatieve geschiedenis voor de historicus. Lees zijn paper “What if…” Het belang van alternatieve tijdsverlopen voor de moderne historicus hier: https://ongehoordhhp.com/2020/06/30/ongehoord-podcast-1-what-if/


0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Zoeken naar seks

Is seks wel zo open als het lijkt? Fien van Deursen ontrafelt de tegenstelling tussen openheid over seks en bestaande normen op dit gebied.