top of page

Uitslag Literaire Wedloop

We vroegen jullie om een korte verhaal of gedicht te schrijven met als thema Openbaring en jullie hebben ons niet teleurgesteld. Nu is het tijd om de winnaar bekend te maken. Het was een lastige keuze maar uiteindelijk is het gelukt. Met grote vreugde presenteren we aan jullie, de Winnaars van de Literaire Wedloop!

Eerste Plaats: Marian van der Pluijm

Plots viel het op de achtste verdieping van een flat in Overvecht zo stil als dat het zelfs niet op de Waddeneilanden is. Mevrouw Chlorida van appartement 3B merkte het als eerste toen een behoefte helemaal niets meer te zeggen haar overviel. Zij vouwde haar krant dicht en legde deze op tafel. Langzaam sijpelde de stilte door de vloer naar de lagere verdiepingen tot zij uiteindelijk zelfs de natgeregende politieagent in de trappenhal ervan weerhield haar keel te schrapen. In het raam zag zij dat er geen enkele wolk meer aan de hemel stond. Het document in haar zweethand verslapte.

Tweede Plaats: Effie Ophelders

Puber

Ik was grofweg een jaar of negen te oud voor gierende hormonen, toen ik op de bank in mijn moeders woonkamer waar we hadden gezoend, vol gevoelens die ik uit mn tienerjaren kende, luisterde naar Circes twijfels. Ze wist niet meer zeker of ze wel ook op jongens viel. Ik wist zeker dat ik geen jongen was.

Ik stond op en ging naar de huisarts voor een verwijsbrief naar het centrum waar ze tweede puberteiten boden. Een herkansing na een onvoldoende moet je niet uit de weg gaan, vond mijn moeder altijd. Circe en ik hebben elkaar nooit meer gezien.

Derde Plaats: Sara van der Laan, Jan van Veen & Pim

Sara van de Laan: “Open baring”

“Twee tickets alstublieft”.

  1. Met gids? –

“Graag, dit wordt onze eerste keer”

  1. Spannend. Rondleiding begint om 15:00 uur –

__________________________________

  1. De vrouw aan uw linkerhand is, zoals alle vrouwen hier, vrijwilliger. Ze heeft nu zo’n 5 cm ontsluiting –

“Indrukwekkend he. Onvoorstelbaar dat mensen vroeger zo geproduceerd werden.”

  1. De vrouw aan uw rechterhand heeft de bevalling bijna voltooid. Neemt u gerust even de tijd om foto’s te nemen, maar maakt u alstublieft geen gebruik van flits –

“Selfie?”

“Ja.”

Jan van Veen: “Naamloos Gedicht”

Ballonnen in een oude verhuisdoos. Kruimelige cake en een slagroomspuit naast beschuit. De openbaring was het resultaat van vele gebeden.

Een kring van stoelen verklapt het plot. Verre familie en buurvrouwen die koffie drinken in hoopvolle afwachting en wijzen naar de doos.

Een oude vrouw met vlassig haar en priemende ogen moest hier bij zijn. Maar toch begrijpt ze niet waarom en wie, en waarom de doos?

Blauwe ballonnen, glazige tranen. Plotselinge emoties van onbekenden overspoelen haar. Zoon neemt moeder mee de verkoelende buitenlucht in en beschermt haar van wat ze koestert, maar niet meer begrijpt

Pim: “Een Ode aan de Typemachine”

 

Heb je interesse in de andere inzendingen? Die verschijnen de komende drie weken iedere dinsdag om 12.00. We hebben inzendingen gekregen van Fiona en T. Hofkey, Mees Roelofs en Jasper Verheul en F.J. Fabelhardt en Jan van Veen

#LiteraireWedloop

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page